Nieuws

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Zaterdag 16 oktober 2021

Elke dag bewegen is de bekende richtlijn van de Gezondheidsraad, maar de meeste mensen komen er niet aan toe om het ook te doen. Als we een of twee keer per week sporten zijn we al blij. Stappentellers zijn dan ook steeds populairder geworden, omdat ze laten zien hoe actief (of inactief) we eigenlijk zijn. En ze kunnen dan helpen om ons aan te zetten meer te bewegen. Maar hoeveel stappen zou je moeten zetten om je gezondheid te ondersteunen? Er staan overal verschillende adviezen te lezen, van 3000 tot 10.000 stappen. We zetten de informatie op een rijtje, zodat je straks alles weet over meer bewegen door je stappen te tellen.

Hoeveel stappen voor een goede gezondheid?

10.000 Stappen, dat is het aantal dat het meeste naar voren komt, als je op Google zoekt naar hoeveel stappen een volwassene op een dag zou moeten zetten. Maar waar komt dat getal eigenlijk vandaan? Het blijkt dat dit al een oud advies is. Het werd namelijk al in 1965 genoemd door een Japans technologiebedrijf, dat dit naar voren bracht als onderdeel van een marketingcampagne.

Ze hadden onderzoek gedaan naar het beweegpatroon van mensen, en adviseerden dat je minstens 10.000 stappen op een dag moest zetten. Hiermee zou je op een gezond gewicht kunnen blijven en vele welvaartsziekten kunnen voorkomen. Hoewel dat laatste zeker zo is, is het wel de vraag of die 10.000 stappen het juiste advies is. Elk mens is verschillend en een beweegadvies kan voor de ene persoon prima zijn, en voor de andere teveel of te weinig.

10.000 Stappen komt neer op ongeveer 5 tot 7 kilometer wandelen (afhankelijk van je lichaamslengte). Sommige mensen kunnen dit in een uur lopen, anderen doen daar langer over. Stappen tellen is een handige manier om inzicht te krijgen in hoe actief je bent. Door je vast te houden aan een minimum aantal stappen per dag, heb je een goede richtlijn om je beweging op af te stemmen.

Meer bewegen heeft vooral veel impact als je normaal niet zo actief bent. Als het lukt je om 1000 stappen meer dan normaal te doen, dan blijkt uit onderzoek dat dat al zorgt voor een afname van rug- en nekklachten met 15% (bron). Ook met minder dan 10.000 stappen boek je al mooie resultaten. Uit een recent onderzoek blijkt, dat met 4400 stappen de effecten op de gezondheid van oudere vrouwen al goed op te merken waren. Bij 7500 stappen namen de sterftecijfers af.

In een ander onderzoek werd aan 18.000 vrouwen van rond de 70 jaar, een stappenteller gegeven. Hiermee hielden ze een week lang bij hoeveel stappen ze op een dag zetten. De vrouwen werden daarna nog 4 jaar lang gevolgd. Vrouwen die weinig bewogen (met een gemiddelde van 2700 stappen), hadden de meeste kans op vroegtijdig overlijden. Bij vrouwen die 4000 stappen per dag deden, was dit risico al 40% lager. Hoe actiever de vrouwen waren, hoe gezonder ze waren en hoe ouders ze werden. 

Opvallend is dat uit onderzoek ook blijkt, dat meer niet altijd beter is. Er zijn geen gezondheidsvoordelen te halen uit meer dan 7500 stappen zetten per dag. Natuurlijk is het gezond om te doen, maar van 10.000 stappen word je niet gezonder dan van 7500. Ook de snelheid waarmee je loopt, schijnt geen verschil te maken.

Daarom is de conclusie dat je het beste 7000 à 8000 stappen op een dag kunt zetten. De normen die zijn vastgesteld door de Nederlandse Gezondheidsraad, komen hier ook op neer. Je hoeft dus niet alles op alles te zetten om die 10.000 stappen te halen. Met een gemiddelde van 7500 stappen ben je goed bezig om voor je gezondheid te zorgen.

Terug naar nieuwsoverzicht