Nieuws

Eén op de vijf kinderen zwaarder door coronacrisis

Woensdag 23 september 2020

De coronamaatregelen hebben een negatieve invloed gehad op de leefstijl van kinderen. Eén op de vijf kinderen in Nederland is aangekomen als gevolg van de coronacrisis.

Ze hebben minder bewogen en zijn meer ongezonde tussendoortjes gaan eten. Dat blijkt uit onderzoek van kinderartsen aan het Maastricht UMC+, in samenwerking met andere Nederlandse ziekenhuizen.

Leefstijl
Vanwege uit de uitbraak van het coronavirus werd in maart besloten alle scholen te sluiten. Ook bij sportclubs moesten de deuren dicht. Daardoor kwam de dagindeling van kinderen er opeens heel anders uit te zien.

Zo'n 75 procent van de kinderen bleek minder te bewegen: gemiddeld 51 minuten per dag minder dan vorig jaar rond dezelfde periode. Daar waar 64 procent van de kinderen vorig jaar de beweegnorm nog haalde (een uur matig-intensieve beweging per dag), was dat tijdens de coronacrisis nog maar 20 procent.

Eén op de drie kinderen geeft aan meer ongezonde snacks te zijn gaan eten tijdens de coronacrisis.

Gewichtstoename
Uit de vragenlijsten die de Maastrichtse onderzoekers uitzetten, bleek bovendien dat één op de vijf kinderen is aangekomen. Bij kinderen die al overgewicht hadden, is dat percentage nog hoger, namelijk zo'n 40 procent.

Ook bij ouders is het negatieve effect op hun gewicht waarneembaar.

Bron : 1Limburg

Terug naar nieuwsoverzicht